خشکی پوست و راه های درمان آن

درمان پوست خشک

پوست خشک چیست؟

از دست رفتن آب بدن را دی هیدریشن می نامند که علت خشک شدن پوست است. برای حل کردن این مشکل ابتدا باید علت اصلی آن را فهمید. چندین فاکتور در خشک شدن پوست موثرند از جمله محیط،آب و هوا، موقعیت سلامتی و یا نوع زندگی. بعضی از آنها به آسانی قابل علاج هستند ولی بعضی دیگر زمان و تلاش بیشتری را برای درمان نیازمندند. پوست خشک، یک وضعیت ناراحت کننده است که با پوسته پوسته شدن پوست، خارش، و ترک خوردگی مشخص می شود.

پوست در اثر کمبود آب و چربی، خشک، زبر و کشیده می شود و نرمی خود را از دست می دهد . علاوه بر این، رنگی تیره و خاکستری پیدا می کند و جلای طبیعی ندارد. این خشکی به علت پوسته پوسته شدن طبقه شاخی است که ظاهرا دیده نمی شود و … پوست خشک پوستی است که به راحتی زبر و پوسته پوسته می شود و چربی زیادی ندارد. قابلیت انعطاف پذیری پوست خشک بسیار کم است و سریعا به عوامل محیطی واکنش نشان می دهد و متورم می شود.

احساس خارش یکی از علایم رایج در این نوع پوست است  و با خارش  تورم آن بیشتر می شود و حتی خونریزی می کند.

نباید آن را با بیماری پوست که در آنها ریزش مو درد و قرمزی (اگزما) وجود دارد اشتباه کرد. پوست طبیعی دارای سیزده درصد آب است که این مقدار آب با افزایش سن به تدریج کاهش می یابد تا سرانجام پیری کامل به هفت درصد می رسد ولی تا قبل از پیری مقدار آن حتی درباره آفتاب و هوای خشک نباید از ده درصد کمتر شود.

خشکی پوست یک مشکل پوستی رایج است و در تمام سنین رخ می‌دهد. این مشکل خیلی جدی نیست، اما گاهی درمان آن سخت است. خشکی پوست ممکن است به بیماری‌های دیگر پوستی یا بیماری‌هایی مانند دیابت، کم کاری یا پرکاری تیروئید، سندرم شوگرن و سوء تغذیه مربوط باشد.

ساختار پوست خشک

پوست از بدن ما در برابر عوامل بیرونی و محیطی محافظت می‌کند. پوست ما سه لایه دارد. لایه‌ی زیرین، «هیپودرم» است که از بافت چربی، رگ و عصب تشکیل شده ‌است.

لایه‌ی میانی پوست «درم» نام دارد. این لایه از بافت‌های همبند و الیاف کلاژن، فیبرهای الاستین، رگ‌های خونی، غدد چربی، فولیکول های مو و غدد عرقی تشکیل شده است.‌ لایه‌ی رویی «اپیدرم» است که از کراتینوسیت تشکیل شده است.

سلول‌های سطح پوست در احاطه‌ی لایه‌های لیپید هستند. لایه‌های لیپید از کلسترول، اسیدهای چرب و سرامید تشکیل شده‌اند. لایه‌ی شاخی پوست (بیرونی‌ترین قسمت اپیدرم) وظیفه‌ی آبرسانی به پوست را بر عهده دارد. لیپیدها از تبخیر آب ذخیره شده در پوست جلوگیری می‌کنند.

پاک کننده ها، صابونی و غیر صابونی

پاک کننده های خشن وقوی صابونی میتوانند لایه چربی طبیعی پوست صورتتان را از بین ببرند و سبب خشکی، سوزش و التهاب در پوستتان شوند.پاک کننده های غیرصابونی هم که درصد کمی صابون دارند و خفیفتر هستند بیشتر توصیه میشوند مگر در مواردی که پوست فرد به شدت چرب باشد که با مشورت پزشک صابون مناسب را استفاده می کند.

زمانی که شما دارای پوستی خشک باشید ، استفاده از یک پاک کننده ی ملایم با درصدی از مرطوب کننده در آن، میتواند بهترین گزینه برای داشتن پوستی لطیف و تمیز باشد. اگر بعد از شستشو با مواد پاک کننده، پوستتان خشک ، ملتهب و یا دچار خارش شد سعی کنید محصولی دیگر را امتحان کنید و چه بهتر که با پزشک مشورت داشته باشید.

پیشنهادهایی برای درمان

  • مدت زمان حمام کردنتان را کوتاه کنید و ترجیحاً یک دوش سریع بگیرید. حمام طولانی به خصوص با آب داغ چربی‌های طبیعی پوستتان را کاهش می‌دهد. در نتیجه، خشکی پوست شما بدتر می‌شود. پس، به جای آب داغ باید با آب گرم دوش بگیرید. همچنین، حتماً بعد از حمام یا شستن دست‌ها، استفاده از کرم مرطوب کننده را فراموش نکنید.
  • چند بار در روز از کرم‌های مرطوب کننده، نرم کننده‌های پوست یا پمادهای مرطوب کننده استفاده کنید. مرطوب کننده‌ها در درمان خشکی پوست نقشی اساسی دارند. زیرا غشای هیدرولیپیدی پوست را که آب را در خود نگه می‌دارد، بازسازی می‌کنند. معمولاً کرم‌های مرطوب کننده‌‌ای که پس از مصرف به خوبی جذب پوست می‌شوند از درمان‌های دیگر محبوب‌ترند. طبق انجمن پوست امریکا این کرم‌ها از پوست آسیب دیده و حساس محافظت و آن را نرم و صاف می‌کنند. همچنین، لیپیدهای طبیعی پوست را حفظ می‌کنند و مانع از دست رفتن آب پوست می‌شوند.
  • مرطوب کننده‌ای را مصرف کنید که پایه‌ی آن غیر الکلی است.
  • از پاک کننده‌های پوست غیر صابونی و ملایم استفاده کنید. زیرا صابون‌های قوی، چربی‌ها را از سطح پوست جدا و آن را خشک می‌کنند.
  • از صابون‌های آنتی باکتریال استفاده نکنید.
  • در خانه از دستگاه بخور استفاده کنید و آن را به سیستم گرمایشی‌تان اضافه کنید تا در طول زمستان و خشکی، هوای خانه مرطوب بماند.
  • از مالیدن و خاراندن پوست خود بپرهیزید.
  • در زمستان دستکش، کلاه و شال بپوشید.
  • مصرف نوشیدنی‌های الکلی و جایگزین نکردن مایعات از دست رفته به هنگام تعریق، آب بدنتان را کاهش می‌دهد. پس، بهتر است از آنها بپرهیزید.
  • لباس‌های حساسیت زا نپوشید. این لباس‌ها موجب حساسیت و خارش بیشتر پوست می‌شوند. پوست خشک به ویژه، به تماس با مواد تحریک‌کننده بسیار حساس است. این مواد ممکن است خارش و قرمزی را بیشتر کنند.
  •  بلغور جو دوسر برای رفع خشکی پوست

    یک فنجان بلغور جو دوسر را در وان حمام خود بریزید و با آب گرم وان را پر کنید.چند قطره روغن اسطوخودوس اضافه کنید. 15 تا 30 دقیقه در وان بمانید. یک بار در هفته از حمام آرامش بخش لذت ببرید.

  • درمان خشکی پوست با روغن بادام

    به آرامی کمی روغن بادام خالص را گرم کنید. بدن خود را به آرامی با روغن گرم نیم ساعت قبل از دوش گرفتن، ماساژ دهید، پس از حمام، هنگامی که پوست شما هنوز مرطوب است، کمی مرطوب کننده سبک بزنید. این کار را یکبار در روز انجام دهید.قبل از رفتن به رختخواب، یک لیوان شیر گرم را با یک قاشق چای خوری روغن بادام بخورید. این کار را هر شب برای داشتن پوستی سالم و همچنین خوابی آرام، انجام دهید.

  • درمان خشکی پوست با کرم خامه شیر

    چند قطره آب لیمو، یک قاشق چای خوری شیر و دو قاشق چای خوری خامه را باهم مخلوط کنید. این ترکیب را روی دست ها و پاهایتان بزنید. کمی قبل از دوش گرفتن این ترکیب را بزنید و اجازه دهید تا بماند. این کار را یکبار در روز انجام دهید.

اشتراک گذاری در google
Google+
اشتراک گذاری در twitter
Twitter
اشتراک گذاری در telegram
Telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
WhatsApp